Veelgestelde vragen aanbesteding laboratoriumtesten
Omdat de huidige contracten met de laboratoria halverwege juli 2021 aflopen, is het nodig dat Dienst Testen (een dienst van het Ministerie van VWS) nieuwe contracten afsluit voor de tweede helft van dit jaar. Daarom start Dienst Testen een aanbesteding op voor laboratoria die zich bezighouden met moleculaire diagnostiek. Hieronder vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over deze aanbesteding.
Veelgestelde vragen
Algemeen
Ook in de tweede helft van dit jaar hebben we de laboratoria nodig om ervoor te zorgen dat iedere Nederlander met klachten zich snel, betrouwbaar en gratis kan laten testen. Omdat de huidige contracten met de laboratoria halverwege juli aflopen, sluit Dienst Testen (VWS) nieuwe contracten af voor de tweede helft van dit jaar. Dat moet volgens de juiste inkoopregels gebeuren, dus start Dienst Testen op dit moment een aanbesteding op.
Het contracteren van logistieke diensten en diagnostiek (testen en onderzoek) en logistieke diensten voor moleculaire diagnostische testen.
De opdracht is afgebakend tot de niet-klinische SARS-CoV-2 testafnames die plaatsvinden door de GGD.
De opdracht beperkt zich tot moleculaire Diagnostische testen van het type NAAT (Nucleic Acid Amplification Test). NAAT-testen stellen de aanwezigheid vast van RNA-materiaal van het virus dat COVID-19 veroorzaakt. Onder NAAT-testen vallen in beginsel: PCR, RT-PCR en TMA. Voor de volledige eisen wordt verwezen naar de aanbestedingsdocumenten.
De dienstverlening in alle percelen richt zich op het analyseren van de testmonsters, maar ook bijvoorbeeld op het inkopen van het benodigde testmateriaal, het vervoer van de monsters en het registreren van de testresultaten in het automatiseringssysteem CoronIT. Voor een volledig overzicht van de te leveren diensten verwijzen we naar de aanbestedingsdocumenten.
De indicatieve startdatum voor de nieuwe overeenkomsten is nader te bepalen. De nieuwe overeenkomsten gelden tot en met 31 december 2021. Ze kunnen door de Minister drie keer worden verlengd voor drie maanden per keer.
Inschrijvers moeten voldoen aan geschiktheidseisen om voor beoordeling in aanmerking te komen. De aanbesteding wordt gegund op basis van het gunningscriterium beste prijs- kwaliteitsverhouding. De beoordeling van kwaliteit bestaat uit verschillende subgunningscriteria, waarmee inschrijvers zich op kwaliteit van elkaar kunnen onderscheiden. De beoordeling van prijs zal zijn op basis van de prijzen die inschrijvers indienen voor de verschillende staffels die van toepassing zijn.
In de aanbestedingsdocumentatie worden de subgunningscriteria verder toegelicht.
Testcapaciteit en prijs
De totaal te contracteren testcapaciteit is door het Ministerie van VWS geprognotiseerd op maximaal 92.000 testafnames per dag voor kwartaal 3 en kwartaal 4 van 2021 (met een eventuele verlenging op verzoek van de Minister van 3 x 3 maanden). Het werkelijke aantal kan minder zijn omdat dit afhankelijk is van diverse factoren. Dit gaat alleen over de testcapaciteit bij de GGD-teststraten en niet een gegarandeerd volume.
De onvoorspelbaarheid van de pandemie, de ontwikkeling van de vaccinatiegraad, de testbereidheid van burgers, ontwikkeling van nieuwe varianten van het virus en ontwikkelingen op het gebied van testmethoden (anders dan NAAT-testen) kunnen effect hebben op de totale testvraag en zorgen ervoor dat de testvraag niet vooraf exact vastgesteld kan worden en de omvang kan wijzigen.
Inschrijvers moeten daarom beseffen dat de gegevens in de aanbestedingsstukken over de omvang van de opdracht een maximum aantal testen zijn en dat hieraan geen rechten kunnen worden ontleend. De contracten kennen geen afnameverplichting. Wel wordt er gewerkt met staffelprijzen, zodat inschrijvers in hun prijsstelling rekening kunnen houden met de onzekerheid van de testvraag.
De minimumprijs is € 30,- en de maximumprijs is € 50,- (voor zover btw wordt geheven incl. btw) per test voor alle dienstverlening. Prijstelling is op basis van een prijsstaffel.
Percelen
De aanbesteding is ingedeeld in 24 percelen: 23 regionale percelen en één landelijk perceel. De regionale percelen komen overeen met de 23 deelnemende GGD-regio’s. Laboratoria die zich hiervoor inschrijven richten zich met hun dienstverlening dus op een regionale GGD. Twee regionale GGD-regio’s, Amsterdam-Amstelland en Brabant Zuid-Oost, zijn geen onderdeel van deze aanbesteding. Het landelijke perceel is bedoeld voor inschrijvers die landelijk willen opereren.
De indeling van het testlandschap door middel van regionale en landelijke testaanbieders zorgt ervoor dat pieken en dalen in de PCR-testvraag zonder problemen kunnen worden opgevangen.
De verdeling van testcapaciteit tussen de regionale percelen en het landelijk perceel vindt plaats op basis van toewijzing door Dienst Testen. Deze verdeling kan wekelijks door Dienst Testen worden bijgesteld voor een periode van twee weken. Dienst Testen streeft naar een verdeling van 40% van het totaal aan regionale percelen en 60% van het totaal aan het landelijke perceel.
De verdeling vindt plaats op basis van de volgende uitgangspunten:
- Afnamelocaties (de GGD-testlocaties waar afname plaatsvindt) met prioritaire teststromen worden toegewezen aan regionale percelen. Prioritaire testromen zijn teststromen voor monsters van specifieke doelgroepen die voorrang verkrijgen bij het afname- en analyseproces om een snelle uitslag van de test te krijgen. Deze specifieke doelgroepen wordt bepaald door aan de hand van landelijke richtlijnen.
- Afnamelocaties zonder prioritaire teststromen kunnen deels toegewezen worden aan het landelijke perceel.
- Afnamelocaties worden toegewezen aan één opdrachtnemer tegelijk, dit geldt voor locaties binnen de regionale percelen en binnen het landelijke perceel. Dit om te voorkomen dat er verschillende voorraden, logistieke stromen en contactpersonen in één afnamelocatie zijn, omdat dit leidt tot meer operationele complexiteit en een hogere foutgevoeligheid.
- Wanneer de benodigde testvraag de testcapaciteit van opdrachtnemers binnen de regionale percelen overstijgt, zal dit opgevangen worden door Opdrachtnemers binnen het landelijke perceel. Ook hier zal dan gekeken worden om één afnamelocatie in zijn geheel toe te wijzen aan een opdrachtnemer binnen het Landelijke Perceel, om operationele complexiteit te beperken.
Iedere inschrijver kan zich inschrijven voor maximaal twee percelen. Dit maximum aan het aantal inschrijvingen stimuleert een goede marktwerking en bevordert de kansen voor het midden- en kleinbedrijf. Zo kan een substantieel deel van de markt worden gecontracteerd. Bijkomend voordeel is dat er op deze manier geen afhankelijkheid ontstaat van een of enkele partijen.
Planning en vragen
- Op woensdag 30 juni 2021 is de aankondiging van opdracht gepubliceerd op TenderNed, het aanbestedingsplatform van de Nederlandse overheid.
- Inschrijvers konden tot dinsdag 6 juli 2021 (12.00 uur) vragen indienen, tekstsuggesties voor contractvoorwaarden, tegenstrijdigheden, onjuistheden, onduidelijkheden en of bezwaren melden. Deze zijn beantwoord via een zogeheten Nota van Inlichtingen, die op dinsdag 13 juli 2021 werd gepubliceerd. Lees voor meer informatie heirover het nieuwsbericht op deze site.
- Geïnteresseerden hadden tot 6 september 2021 (12.00 uur) de tijd om zich in te schrijven.
- Er diende op 23 september een kort geding over de aanbestedingsprocedure. Inmiddels is het ministerie van VWS in het gelijk gesteld, waarna de beoordeling is gestart.
- Op woensdag 27 oktober 2021 zijn de voorlopige gunningsbesluiten bekendgemaakt.
- De indicatieve startdatum voor de nieuwe overeenkomsten is nader te bepalen. De nieuwe overeenkomsten gelden tot 31 december 2021. De Minister van VWS kan deze overeenkomsten maximaal drie keer verlengen voor maximaal drie maanden per keer. Na de definitieve gunning wordt de gegunde opdracht gepubliceerd op TenderNed.
De aanbesteding wordt gepubliceerd op TenderNed, het aanbestedingsplatform van de Nederlandse overheid.
Heeft u vragen over de inhoud of de procedure van deze Aanbesteding? Stel uw vragen dan via CTM (Complete Tender Management). CTM is het elektronische aanbestedingsplatform waarin deze aanbesteding wordt uitgevoerd.
- Dien vragen en suggesties in voor dinsdag 6 juli 2021 (12.00 uur) Zie ook het antwoord op de vraag ‘Hoe ziet de verdere aanbestedingsprocedure eruit?’).
- Zorg dat uw vragen en suggesties anoniem zijn, gebruik dus geen bedrijfsnamen, productnamen of andere namen die aan uw organisatie gerelateerd zijn in uw antwoord.
- Alle vragen en antwoorden worden via CTM gepubliceerd in een Nota van Inlichtingen. U ontvangt deze Nota van Inlichtingen via een bericht in de berichtenmodule in CTM.
- U kunt ook vertrouwelijk vragen stellen. Motiveer waarom u van mening bent dat openbaarmaking van deze informatie schade kan toebrengen aan de gerechtvaardigde economische belangen van uw onderneming.
Wij geven u alleen informatie via CTM. Helaas kunnen wij vragen die u via een andere wijze indient, niet beantwoorden. Mocht u onverhoopt toch informatie via een andere manier ontvangen, dan kunt u daaraan geen rechten ontlenen.
Kort geding
Een laboratorium heeft een bezwaar gemaakt tegen de aanbestedingsprocedure. Dit is uitgemond in een kort geding tegen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Op donderdag 23 september kwam het kort geding voor de rechter in Den Haag.
Een laboratorium spande een kort geding aan omdat zij het niet eens zijn met de aanbestedingsprocedure. Het gaat om de gehele aanbesteding voor laboratoriumtesten in de strijd tegen het coronavirus SARS-CoV-2 en de bijbehorende logistieke diensten.
De rechter heeft de vordering van het laboratorium afgewezen en het ministerie in het gelijk gesteld.
Op woensdag 27 oktober 2021 is de voorlopige gunning bekend gemaakt. De definitieve gunning is gepland op 4 november, mits de andere partijen geen bezwaar hebben gemaakt. De indicatieve startdatum voor de nieuwe overeenkomsten is tweede helft november. De nieuwe overeenkomsten lopen in ieder geval tot en met 31 december 2021. De contracten kunnen drie keer met drie maanden eenzijdig worden verlengd door de minister van VWS.
De huidige contracten lopen door tot drie weken na definitieve gunning van deze aanbesteding. De opgelopen vertraging in de aanbesteding heeft hierdoor geen enkele invloed op het testen. Iedere Nederlander met klachten kan zich dus gewoon snel en betrouwbaar blijven laten testen.
Voorlopige gunning
Dit wordt niet publiek bekendgemaakt. De betreffende partijen hebben bericht gekregen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
De definitieve gunning stond gepland op donderdag 4 november, mits er geen bezwaar gemaakt werd tegen de voorlopige gunningsbeslissing. Dit is nu het geval, waardoor de definitieve gunning tot nader order is uitgesteld.
Na de definitieve gunning kunnen de overeenkomsten voor de gegunde partijen ingaan. Deze gunning is voorlopig echter uitgesteld. Er is nog geen peildatum voor de ingang van de nieuwe contracten.
Uitstel definitieve gunning
Enkele laboratoria hebben een kort geding aangespannen tegen de voorlopige beslissing van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De definitieve gunning is daarom tot nader order opgeschort.
Over de inhoud van de kortgedingen kan het ministerie - omdat het onder de rechter is – geen uitspraken doen.
De kortgedingen vinden plaats tussen 20 en 23 december bij de rechtbank in Den Haag.
Niets. De huidige contracten met laboratoria blijven van kracht tot drie weken na de definitieve gunning van de aanbesteding.
Dat is nog niet bekend en is uiteraard afhankelijk van de datum waarop de kortgedingen dienen en de uitspraken hierin.