Eerste testen voor pilots met toegangsbewijzen geleverd

Dienst Testen heeft medio mei de zeven nieuwe aanbieders van toegangstesten voorzien van 400.000 antigeentesten. Deze testen worden de komende twee weken gebruikt voor de toegangstesten van de door Rijksoverheid geplande pilots. Het gaat om toegangstesten voor (sport)evenementen en casino’s.

Sneltesten

De geleverde antigeentesten zijn sneltesten, waarvan de uitslag binnen twintig minuten bekend is. Je weet daardoor snel of je het evenement van jouw keuze mag bezoeken. Ook voor toekomstige evenementen kan Dienst Testen snel leveren. ‘Op dit moment hebben we een ruime voorraad van deze testen. Als er meer evenementen op de planning staan waar een toegangstest voor nodig is, leveren we snel de extra benodigde testen. We zijn blij dat we zo een bijdrage kunnen leveren aan het veilig openstellen van de samenleving’, vertelt inkoopadviseur Rudie van der Beek namens Dienst Testen.

‘Als er meer evenementen op de planning staan, leveren we snel de extra benodigde testen’

Ingelote testaanbieders

Stichting Open Nederland lootte eerder zeven aanbieders van toegangstesten in na een marktuitvraag. De zeven geselecteerde partijen bevinden zich met 33 teststraten verspreid door heel Nederland. Met deze partijen kan in mei een testcapaciteit gerealiseerd worden van 120.000 testen per dag.

Deze week zijn nog eens vijf aanbieders ingeloot voor toegangstesten vanaf juni. Hiermee creëren zij een extra testcapaciteit van 105.000 toegangstesten per dag in juni. Stichting Open Nederland streeft ernaar dat voor 90 procent van de Nederlanders een testlocatie binnen 20 minuten per auto te bereiken is.

Afspraak maken

Wie een afspraak wil maken voor een toegangstest, kan terecht op Testen voor Toegang. De uitslag van de test kun je straks omzetten in een testbewijs via de CoronaCheck-app. Tijdens de pilotfase krijg je in sommige gevallen nog een e-mail met daarin je testuitslag die als testbewijs geldt. In alle gevallen geldt dat er voor de pilots een toegangsbewijs bij de aanbieder moet worden gekocht en een legitimatie wordt gevraagd.