Terugkerende reizigers krijgen gratis zelftest op vliegveld

Reizigers die in de maanden juli en augustus terugkeren van vakantie krijgen een gratis antigeen zelftest overhandigd op het vliegveld. Dit geldt voor de vliegvelden Schiphol, Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport. Dienst Testen, onderdeel van het ministerie van Volksgezondheid, is verantwoordelijk voor de inkoop, opslag en distributie van deze drie miljoen zelftesten.

Uitdelen op vliegveld

De zelftesten worden op verschillende plekken uitgedeeld. Op woensdag begon Schiphol als eerste met de uitgifte van de gratis antigeen zelftesten. ‘We hebben teams rondlopen bij de gates, maar ze staan ook bij de bagageband en in de aankomsthal’, vertelt algemeen distributiemanager Suzanne van Schaik. In Amsterdam, maar ook in Eindhoven en Rotterdam nemen veel terugkerende reizigers de testen aan.

In Eindhoven en Rotterdam begon het uitdelen van de testen het daaropvolgende weekend. Beleidsmedewerker van GGD Rotterdam-Rijnmond Elvira van Baarle vertelt dat alles direct goed verliep. ‘We staan op een mooi punt waar alle inkomende reizigers langskomen. Het is voor ons fijn dat alles zo snel geregeld kon worden in samenwerking met het ministerie, Dienst Testen, het vliegveld en de veiligheidsregio.’ In Rotterdam is op sommige dagen ook een medisch aanspreekpunt aanwezig voor inhoudelijke vragen over het coronavirus.

Testen

De gehele zomerperiode deelt men op de vliegvelden gratis antigeen zelftesten uit. Reizigers ontvangen, als ze willen, naast de antigeen zelftest ook een informatieve flyer. Bij een positieve zelftest of bij het ontwikkelen van corona gerelateerde klachten is het advies een testafspraak te maken bij de GGD. Jongeren onder de 27 jaar mogen zich na hun vakantie ook direct bij de GGD laten testen.