Europese aanbesteding voor analysecapaciteit laboratoria afgerond

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is op 24 januari overgegaan tot definitieve gunning voor de Europese aanbesteding van laboratoriumtesten. Hier vallen onder meer de PCR-testen onder. Mede door het afronden van de aanbesteding is nu een totale analysecapaciteit van 181.500 PCR-testen per dag gecontracteerd. De werkelijk beschikbare capaciteit ligt op dit moment overigens lager.

De aanbesteding gaat over het analyseren van testen uit de GGD-teststraten. Onder dit nieuwsbericht staat een link naar een visualisatie met het overzicht van de laboratoria die de 23 regionale GGD’en gaan bedienen (pagina 1) en een visualisatie van beschikbare analysecapaciteit per dag (pagina 2). Ook de twee landelijke testaanbieders zijn hierin vermeld. De komende drie weken worden gebruikt als transitieperiode om de gecontracteerde laboratoria aan te sluiten op de teststraten van de GGD-en, CoronIT en de systemen van Dienst Testen. In de afgelopen weken zijn hier al voorbereidende werkzaamheden voor getroffen. De huidige overeenkomsten lopen nog drie weken door

Totale analysecapaciteit 181.500

Voor het analyseren van de PCR-testen is de komende maanden een capaciteit van 181.500 gecontracteerd. De aanbesteding zorgt voor een analysecapaciteit van 92.000 testen per dag. Voor de GGD-regio’s Amsterdam en Brabant Zuidoost, die niet meedoen aan de aanbesteding, is een totale analysecapaciteit van 14.500 testen per dag gecontracteerd. Ook zijn - voor een periode van drie maanden - aanvullende afspraken gemaakt met drie hoog volume laboratoria. Ieder laboratorium kan – als dit nodig is – 25.000 PCR-testen per dag analyseren.

Druk op capaciteit laboratoria

Hoewel er ruim 180.000 aan analysecapaciteit voor PCR-testen is ingekocht, ligt de werkelijke capaciteit met rondom de 150.000 PCR-testen per dag momenteel lager. Dit heeft onder meer te maken met opschalingsproblemen van enkele laboratoria. Door deze lagere beschikbare analysecapaciteit kunnen ook de GGD’en niet verder opschalen. Het inzetten van commerciële teststraten ter ondersteuning van de GGD – een gevolg van afspraken tussen de GGD en Stichting Open Nederland - zorgt daarom niet alleen voor minder druk op de GGD-teststraten, maar ook voor minder druk op de analysecapaciteit van de laboratoria. In de commerciële teststraten wordt immers gebruik gemaakt van antigeentesten en niet van PCR.

Meer informatie

Voor meer informatie over deze aanbesteding en een lijst met veelgestelde vragen kun je op deze pagina met meer informatie over de aanbesteding terecht. 

Gecontracteerde analysecapaciteit
Beeld: ©Dienst Testen / Dienst Testen
Klik op de link onderaan deze pagina voor de visualisatie op ware grootte.
Gecontracteerde analysecapaciteit
Beeld: ©Dienst Testen / Dienst Testen
Klik op de link onderaan deze pagina voor de visualisatie op ware grootte.