Ministerie van VWS publiceert aanbesteding voor analysecapaciteit laboratoria vanaf februari 2023
Nieuwsbericht | 14-07-2022 | 14:11
Om ook na februari 2023 over voldoende testcapaciteit te kunnen beschikken, start het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een nieuwe Europese aanbestedingsprocedure voor het contracteren van zogenoemde NAAT-testen. Hier vallen onder meer PCR-testen en TMA-testen onder. Op vrijdag 15 juli zijn op aanbestedingsplatform CTM deaanbestedingsdocumenten gepubliceerd waarin inschrijvers worden geïnformeerd over de voorwaarden en eisen waaraan zij moeten voldoen.
Deze aanbesteding is nodig omdat de huidige contracten met de laboratoria op 23 februari 2023 aflopen. De aanbesteding richt zich niet alleen op het analyseren van de testmonsters en de diagnostiek, maar ook bijvoorbeeld op het inkopen van het benodigde testmateriaal, het vervoer van de monsters en het registreren van de testresultaten.
Twee schillen
De aanbesteding is opgedeeld in 24 percelen – overeenkomend met de GGD-regio’s (met uitzondering van regio Amsterdam) – en vier geografische regio’s: noord, midden, west en zuid. Verder is de aanbesteding ingedeeld in schillen van testanalyses die per dag worden afgenomen. Schil 1 bevat een maximale analysecapaciteit van 15.000 testen per dag. De maximale omvang van de aanbesteding voor schil 2 is 45.000 testen per dag. De omvang van de opdracht per perceel in schil 1 ligt tussen de 320 - 1500 analyses per dag. Bij schil 2 ligt dat tussen de 8520 - 13.640 analyses per dag.
De schillenstructuur werkt als volgt: op het moment dat de testvraag landelijk gezien de 15.000 per dag overschrijdt, wordt een beroep gedaan op de capaciteit van schil 2. In totaal heeft deze aanbesteding dus betrekking op maximaal 60.000 testen per dag.
Iedere inschrijver mag op maximaal twee percelen inschrijven. Voor schil 2 kan maximaal op één perceel worden ingeschreven. Inschrijven op twee percelen uit schil 1 is wel mogelijk, net als inschrijven op één perceel uit schil 1 en één perceel uit schil 2. Dit maximum van het aantal inschrijvingen stimuleert een goede marktwerking
Ga via de link onderaan de pagina naar de infographic op ware grootte.
Testcapaciteit
De capaciteit van 60.000 per dag van schil 1 en 2 samen is naar verwachting ruim voldoende bij een ongewijzigd testbeleid: de afgelopen periode zijn dagelijks gemiddeld 6.000 – 7.500 mensen getest in de GGD-teststraten. In het huidige testbeleid komen alleen specifieke doelgroepen, bijvoorbeeld mensen die in de zorg werken of geen zelftest kunnen gebruiken, in aanmerking voor een test bij de GGD.
Binnenkort volgt nog een aanbesteding voor aanvullende testcapaciteit (schil 3), eveneens voor de periode vanaf 24 februari 2023. De totale capaciteit is daarmee dan gelijk aan die van afgelopen najaar/winter. Deze extra gecontracteerde testcapaciteit zal dus in principe alleen worden gebruikt als het beleid wijzigt. Bijvoorbeeld als blijkt dat de antigeen-zelftesten niet goed werken bij nieuwe varianten van het virus.
Nota van Inlichtingen
Voor geïnteresseerden is het mogelijk om tot uiterlijk 29 juli (13.00 uur) eventuele vragen via het aanbestedingsplatform in te sturen. Op 12 augustus worden de vragen en antwoorden gepubliceerd op CTM. Daarna volgt een tweede vragenronde: die sluit op 26 augustus (13.00 uur). De vragen en antwoorden uit ronde twee worden op 9 september gepubliceerd op CTM.
Inschrijven tot 19 september
Geïnteresseerde laboratoria hebben tot 19 september (13.00 uur) de tijd om zich in te schrijven via CTM. Hierna worden de inschrijvingen zorgvuldig beoordeeld door het ministerie van VWS. De overeenkomst heeft een initiële termijn van zeven maanden. Daarna kan de minister van VWS de overeenkomst maximaal vier keer eenzijdig verlengen voor maximaal drie maanden per keer.
Veel gestelde vragen aanbesteding laboratoriumtesten
VWS wil ook vanaf 24 februari 2023 over voldoende testcapaciteit beschikken. Daarom start zij nu een nieuwe Europese aanbestedingsprocedure voor het contracteren van zogenoemde NAAT-testen. Hier vallen onder meer PCR-testen onder.
Momenteel worden alleen enkele specifieke doelgroepen getest bij de GGD. De capaciteit die in deze aanbesteding wordt gecontracteerd is naar verwachting ruim voldoende bij een ongewijzigd testbeleid. De afgelopen periode zijn dagelijks gemiddeld 6.000 – 7.500 mensen getest in de GGD-teststraten.
De opdracht beperkt zich tot moleculaire diagnostische testen van het type NAAT (Nucleic Acid Amplification Test). Hier vallen onder meer de PCR-testen onder.
De dienstverlening in alle percelen richt zich op het analyseren van de testmonsters, maar ook bijvoorbeeld op het inkopen van het benodigde testmateriaal, het vervoer van de monsters en het registreren van de testresultaten in het overkoepelend IT-platform. Voor een volledig overzicht van de te leveren diensten verwijzen we naar de aanbestedingsdocumenten.
De indicatieve startdatum voor de nieuwe overeenkomsten is 1 februari 2023. De nieuwe overeenkomsten gelden dan voor een periode van zeven maanden. De overeenkomsten kunnen door de minister van VWS maximaal vier keer worden verlengd voor maximaal drie maanden per keer.
Inschrijvers moeten voldoen aan geschiktheidseisen om überhaupt voor beoordeling in aanmerking te komen. Die gaan onder andere over de vereiste kwaliteit. Deze geschiktheidseisen vormen de basis. De opdracht wordt uiteindelijk gegund op basis van het criterium laagste prijs. Dit betekent dat alleen de prijs bepalend is voor de gunning per perceel.
VWS contracteert vanaf 1 februari 2023 een maximale analysecapaciteit van 60.000 testen. Het werkelijke aantal te analyseren testen kan in de praktijk natuurlijk minder zijn als de testvraag lager uitvalt.
Er wordt alleen maar betaald voor de testen die worden geanalyseerd. Aan de in de aanbestedingsstukken genoemde maximale aantallen kunnen door inschrijvers dus geen rechten worden ontleend.
De aanbesteding is opgedeeld in 24 percelen – overeenkomend met de GGD-regio’s (met uitzondering van regio Amsterdam) – en vier geografische regio’s: noord, midden, west en zuid. Verder is dDe aanbesteding is ingedeeld in schillen van testanalyses die per dag worden afgenomen. Schil 1 bevat een maximale analysecapaciteit van 15.000 testen per dag. De maximale omvang van de aanbesteding voor schil 2 is 45.000 testen per dag. De omvang van de opdracht per perceel in schil 1 ligt tussen de 320 - 1500 analyses per dag. Bij schil 2 ligt dat tussen de 8520 - 13.640 analyses per dag.
De schillenstructuur werkt als volgt: op het moment dat de testvraag landelijk gezien de 15.000 per dag overschrijdt, wordt een beroep gedaan op de capaciteit van schil 2. In totaal heeft deze aanbesteding dus betrekking op 60.000 testen per dag.
Verder is de aanbesteding ingedeeld in 24 percelen – overeenkomend met de GGD-regio’s (met uitzondering van regio Amsterdam) – en vier geografische regio’s: noord, midden, west en zuid. Iedere inschrijver mag op maximaal twee percelen inschrijven. Voor schil 2 kan maximaal op één perceel worden ingeschreven. Inschrijven op twee percelen uit schil 1 is wel mogelijk, net als inschrijven op één perceel uit schil 1 en één perceel uit schil 2. Dit maximum van het aantal inschrijvingen stimuleert een goede marktwerking.
De indeling van het testlandschap in schillenstructuur, de 24 percelen (gelijk aan GGD-regio’s) en 4 geografische regio’s, zorgt ervoor dat pieken en dalen in de PCR-testvraag gemakkelijker kunnen worden opgevangen. Bij toename van de testvraag kan een volgende schil geactiveerd worden.
De capaciteit van 60.000 per dag van schil 1 en 2 samen is naar verwachting ruim voldoende bij een ongewijzigd testbeleid: de afgelopen periode zijn dagelijks gemiddeld 6.000 – 7.500 mensen getest in de GGD-teststraten. In het huidige testbeleid komen alleen specifieke doelgroepen, bijvoorbeeld mensen die in de zorg werken of geen zelftest kunnen gebruiken, in aanmerking voor een test bij de GGD.
Binnenkort volgt nog een aanbesteding voor aanvullende testcapaciteit voor de periode vanaf 24 februari 2023. De totale capaciteit is daarmee dan gelijk aan die van afgelopen najaar/winter. Deze extra gecontracteerde PCR-capaciteit zal in principe alleen gebruikt worden als het beleid wordt gewijzigd. Bijvoorbeeld als blijkt dat de antigeen-zelftesten niet goed werken bij nieuwe varianten van het virus.
Inschrijvers kunnen tot 29 juli, 13.00 uur vragen indienen, tekstsuggesties voor contractvoorwaarden, tegenstrijdigheden, onjuistheden, onduidelijkheden en of bezwaren melden. Deze worden beantwoord via een zogeheten Nota van Inlichtingen, die op 12 augustus wordt gepubliceerd. Daarna volgt een tweede vragenronde: die sluit op 26 augustus, 13.00 uur. De vragen en antwoorden uit ronde twee worden uiterlijk 9 september gepubliceerd op CTM.
Geïnteresseerden hebben tot 19 september, 13.00 uur de tijd om zich in te schrijven. Hierna worden de inschrijvingen zorgvuldig beoordeeld door VWS.
Op 20 oktober wordt de voorlopige gunning bekend gemaakt, waarna (indien er geen bezwaren zijn) op 9 november de definitieve gunning volgt.
De nieuwe overeenkomsten gaan in op 1 februari 2023 september en gelden voor zeven maanden.
Heeft u vragen over de inhoud of de procedure van deze Aanbesteding? Stel uw vragen dan via CTM (Complete Tender Management). CTM is het elektronische aanbestedingsplatform waarin deze aanbesteding wordt uitgevoerd.
Dien vragen en suggesties in voor 29 juli (eerste ronde). Zie ook het antwoord op de vraag ‘Hoe ziet de verdere aanbestedingsprocedure eruit?’.
Zorg dat uw vragen en suggesties anoniem zijn, gebruik dus geen bedrijfsnamen, productnamen of andere namen die aan uw organisatie gerelateerd zijn in uw antwoord.
Alle vragen en antwoorden worden via CTM gepubliceerd in een Nota van Inlichtingen. U ontvangt deze Nota van Inlichtingen via een bericht in de berichtenmodule in CTM.
U kunt ook vertrouwelijk vragen stellen. Motiveer waarom u van mening bent dat openbaarmaking van deze informatie schade kan toebrengen aan de gerechtvaardigde economische belangen van uw onderneming.
Wij geven u alleen informatie via CTM. Helaas kunnen wij vragen die u via een andere wijze indient, niet beantwoorden. Mocht u onverhoopt toch informatie via een andere manier ontvangen, dan kunt u daaraan geen rechten ontlenen.