Zelftesten minder nauwkeurig bij mensen zonder klachten

Nederlands onderzoek heeft uitgewezen dat zelftesten minder nauwkeurig zijn bij mensen zonder klachten. Uit de studie blijkt dat tot 80% van de toch besmette mensen door de zelftest wordt gemist. Aan het onderzoek onder leiding van het UMC Utrecht deden in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 3.600 personen zonder corona‐achtige klachten mee. 

Er is geen reden om het zelftestbeleid te veranderen, stelt het ministerie van VWS. Het is bekend dat bij het hebben van Covid‐19‐achtige klachten de zelftesten voldoende betrouwbaar zijn, ook voor het opsporen van de omikron‐variant. Het is wel belangrijk om ‐ ook met een negatieve zelftest ‐ voorzichtig te zijn/blijven in contact met mensen met een kwetsbare gezondheid. Herhaal de zelftest voor een ontmoeting met een kwetsbare en houd je aan de basisadviezen. Zelftesten wanneer je helemaal geen klachten hebt is dus als onderdeel van een breder pakket aan voorzorgs‐ en basisregels nog steeds nuttig, aldus VWS.