Uit voorzorg aanmeldprocedure voor testaanbieders Testen voor Toegang

De overeenkomsten met testaanbieders die eerder tijdens de coronapandemie actief waren voor Testen voor Toegang lopen af op 1 januari 2023. Op dit moment is er geen wettelijke basis voor Testen voor Toegang en is eventuele inzet niet aan de orde. Uit voorzorg houdt Dienst Testen (onderdeel van het ministerie van VWS) wel een basisinfrastructuur in stand. Om ook vanaf 1 januari 2023 testaanbieders stand-by te hebben is Dienst Testen een aanmeldprocedure (Open House-procedure) gestart. Geïnteresseerde testaanbieders kunnen zich vanaf nu op het digitale platform Mercell Source to Contract aanmelden en gedurende de hele looptijd toetreden als testaanbieder voor Testen voor Toegang.

Het openstellen van de Open House-procedure betekent niet dat Testen voor Toegang ook daadwerkelijk wordt heringevoerd. Het openstellen van de toelatingsprocedure wordt uit voorzorg gedaan om ook vanaf volgend jaar testaanbieders stand-by te hebben voor als er een wettelijke basis komt en inzet in uitzonderlijke omstandigheden noodzakelijk blijkt. Testaanbieders ontvangen na aanmelding alleen een vergoeding wanneer er daadwerkelijk testen voor Testen voor Toegang worden uitgevoerd.

Aanmelden Open House-procedure en informatiebijeenkomst

Geïnteresseerde partijen kunnen zich vanaf nu aanmelden voor de Open House-procedure. Dienst Testen beoordeelt of een testaanbieder aan de gestelde voorwaarden voldoet. De nieuwe Open House-contracten gaan in vanaf 1 januari 2023. Op donderdag 24 november wordt een digitale informatiebijeenkomst georganiseerd. Geïnteresseerde partijen kunnen zich hiervoor aanmelden door een bericht te sturen via de berichtenmodule op Mercell Source to Contract. Via dit online platform kunnen ook vragen worden gesteld.

 

Beeld: ©ANP / ANP

Aanbesteding afsprakenportaal Testen voor Toegang

Op 11 november is op TenderNed een aanbesteding gepubliceerd voor de IT-ondersteuning voor Testen voor Toegang. Het afsprakenportaal - waarop iedereen een afspraak kan maken bij een testaanbieder in de buurt -  en andere IT-ondersteuning wordt door Stichting Open Nederland beheerd tot de aanbesteding is afgerond en de overdracht hiervan aan een geschikte derde partij heeft plaatsgevonden. Geïnteresseerde partijen kunnen zich tot 7 december 12.00 uur inschrijven op deze aanbesteding.

Dienst Testen

Tussen februari 2021 en maart 2022 was het programma Testen voor Toegang actief, toen nog gefaciliteerd door Stichting Open Nederland. Die stichting heeft de testactiviteiten per 1 september 2022 overgedragen aan Dienst Testen, onderdeel van het ministerie van VWS.