Adviezen om luchtweginfecties te voorkomen

Adviezen om luchtweginfecties te voorkomen

In de afgelopen 3 jaar heeft Covid-19 een grote impact gehad op Nederland. Vrijwel iedereen kreeg op de een of andere manier te maken met de gevolgen van het coronavirus. Nu, ruim 3 jaar na de eerste coronabesmetting in Nederland, start een nieuwe fase.

Het kabinet geeft geen adviezen meer die alleen gericht zijn op corona. Wel geeft de overheid adviezen om luchtwegvirussen, zoals griep, verkoudheid en corona, te voorkomen. Volg onderstaande adviezen en help zo verspreiding van luchtwegvirussen te beperken. Daarmee beschermen we ook mensen met een kwetsbare gezondheid.

Adviezen

Heeft u klachten die passen bij luchtweginfecties, zoals hoesten, niezen, keelpijn en een loop-of snotneus? 

  • Blijf thuis als u ziek bent.
  • Overleg bij lichte klachten met uw werkgever of u thuis kunt werken.
  • Vermijd bij klachten fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. Als fysiek contact toch nodig is, draag dan een mondkapje. Bijvoorbeeld bij mantelzorg.

Voor iedereen met of zonder klachten geldt:

  • Hoest of nies in uw elleboog.
  • Was vaak en goed uw handen met water en zeep. 
  • Zorg voor voldoende ventilatie van binnenruimtes.
     

Herstelbewijs nodig?

Een herstelbewijs kunt u vanaf 18 maart 2023 bij een commerciële testaanbieder krijgen. Daar moet u wel voor betalen. Wilt u liever zelf een coronatest doen? Dan kunt u een zelftest kopen bij bijvoorbeeld een drogist of apotheek. Via gemeenten zijn er tot het einde van 2023 nog gratis coronatesten voor mensen met een minimuminkomen beschikbaar. Ook mensen met een hoog risico om ernstig ziek te worden van corona kunnen dit jaar nog gratis zelftesten ontvangen.