Over Dienst Testen

Over Dienst Testen

Tijdens een epidemie is het belangrijk dat je jezelf kunt laten testen. Dat doe je om te zorgen dat de ziekte niet verder wordt verspreid. Ook kunnen sommige dingen veiliger worden als je je laat testen. Denk aan het mogelijk maken van werken op kantoor, naar school gaan, maar ook naar festivals en sportwedstrijden kunnen. Om testen mogelijk te maken en te regelen, is Dienst Testen opgericht. Zo zorgt Dienst Testen ervoor dat er genoeg testmateriaal op voorraad is, koppelt zij testlocaties aan (regionale) laboratoria en ziet ze onder meer toe op de kwaliteit binnen de gehele testketen.

Animatievideo Dienst Testen

Animatievideo Dienst Testen

In een animatievideo wordt uitleg gegeven over hoe Dienst Testen is ontstaan en welke werkzaamheden de Dienst verricht.

VOICE-OVER: We kunnen het inmiddels wel dromen. Heb je klachten die op corona wijzen?
Testen. Met iemand in contact geweest die ziek is? Testen. Testen is belangrijk om het coronavirus onder controle te houden. En om in vrijheid te kunnen leven."

Een auto arriveert bij een teststraat.

VOICE-OVER: "Inmiddels kan iedereen zich snel, gratis en betrouwbaar laten testen op corona. Dat doen we gelukkig ook massaal. Elke dag worden enorme aantallen
testen afgenomen en geanalyseerd."

Een labauto haalt de testen op.

VOICE-OVER: "Zo gestructureerd als het testen  nu verloopt, zo lastig was dat aan het begin van de coronacrisis. Er waren wereldwijd te weinig materialen."

Op de kaart van Nederland verschijnen waarschuwingsborden naast fabrieksgebouwen.

VOICE-OVER: "En ook was er niet altijd genoeg capaciteit in de Nederlandse laboratoria om zoveel testen te analyseren. Daarnaast moesten verschillende partijen en vooral de GGD'en laboratoria onder hoge druk intensief met elkaar samenwerken. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verantwoordelijk voor beleid, besloot daarom in april 2020, dat er één partij moest zijn die betrouwbare testmaterialen inkocht en zich inzette voor een geoliede testketen. Zo ontstond de Dienst Testen.

Mede dankzij Dienst Testen is een coronatest voor iedere Nederlander nu makkelijk en dichtbij huis beschikbaar. Binnen 24 uur, na jouw testafspraak, krijg je een betrouwbare uitslag. Zo weet je snel waar je aan toe bent en of je weer naar school, werk of je familie kunt gaan.

Achter de schermen is Dienst Testen elke dag bezig om het testen zo makkelijk mogelijk te maken, en te houden. Wij doen dit samen met andere testpartners. Maar het makkelijk maken van testen, is best een ingewikkelde klus."

Op een wereldkaart verschijnen fabriek iconen.

VOICE-OVER: "Een belangrijk onderdeel van ons werk is het inkopen van materialen. Diens Testen koopt het over de hele wereld in en verdeeld deze over vele testlocaties die samen enorme aantallen, en verschillende soorten testen afnemen. Ook houden we voortdurend in de gaten of er genoeg voorraad is. En zorgen we dat deze op tijd wordt aangevuld. En als er nieuwe en betere testmethoden beschikbaar komen dan voeren we die in bij de testlocaties.

Veel afgenomen testen worden geanalyseerd door laboratoria. Wij zorgen ervoor dat 
elke afgenomen test bij het juiste laboratorium terecht komt."

Een analist zit achter een computer.

VOICE-OVER: "Ons labteam verzamelt continu data van laboratoria en GGD'en. Bijvoorbeeld over de verwachte testvraag. De beschikbare laboratoriumcapaciteit en de doorlooptijden."

Een kantoor gevuld met beeldschermen.

VOICE-OVER: "Alle data komen samen in onze operationsroom. Het hart van Dienst Testen. Op basis van deze data wordt de toekomstige testvraag zo nauwkeurig mogelijk voorspeld. Ook staat in de operationsroom elke dag een heel team paraat om plotselinge problemen op te lossen."

Het team kijkt samen naar een beeldscherm.

VOICE-OVER: "De kwaliteit van de coronatesten staat altijd voorop. Ons Team Kwaliteit, checkt of kwaliteitsdoelen, gericht op het opsporen en bestrijden van het virus, behaald worden. En werkt voor het bevorderen van de kwaliteit binnen de coronatestketen nauw samen met de Inspectie, Gezondheidszorg en Jeugd, de Raad voor Accreditatie en het RIVM."

Alle betrokken collega's en partners zitten rondom een tafel.

VOICE-OVER: "Ook na de coronacrisis blijft de kennis, ervaring en het netwerk van Dienst Testen, waardevol voor de bestrijding van mogelijke toekomstige virussen. En het behouden van onze vrijheid."

Op een kaart van Nederland staat Dienst Testen centraal, omringt door het netwerk van de corona test keten. 

Meer weten? 
www.diensttesten.nl