In december 2019 komen de eerste berichten naar buiten over de besmetting van een persoon met een dan nog onbekend virus. In de volksmond krijgt dit virus al snel de naam ‘corona’, omdat dit de verzamelnaam is waar dit virus onder valt. Vanwege de landelijke impact van het virus wordt Dienst Testen opgericht. Onderstaand een tijdlijn met de belangrijkste gebeurtenissen rond de oprichting van Dienst Testen tot nu toe.
Dienst Testen: van eerste besmetting tot duurzame organisatie
Binnen enkele maanden wordt het coronavirus vanuit China verspreid over de rest van de wereld. In Nederland is de eerste persoon in februari 2020 positief getest op het virus. Al snel volgen meer positieve testen en daarmee groeit het besef dat nationaal testen nodig is.
Nadat de Landelijke Coördinatiestructuur Testcapaciteit (LCT) de eerste stappen zet voor grootschalig testen, wordt in april het Landelijk Coördinatieteam Diagnostische Keten (LCDK) opgericht. Deze organisatie groeit uit naar wat later Dienst Testen zal zijn. De dagelijkse testcapaciteit bedraagt dan ruim 4.000 testen. De taak van het LCDK is het creëren van een nationaal netwerk om grootschalig testen mogelijk te maken.
Enkele maanden later, in juni, staat er een netwerk dat dagelijks 30.000 testen per dag kan uitvoeren bij mensen met klachten. Eind 2020 is deze capaciteit uitgegroeid tot 120.000 testen per dag en in april 2021 gaat het zelfs om ruim 175.000 testen per dag.
Om voldoende materiaal beschikbaar te kunnen stellen voor betrokken partijen, worden het inkoop- en serviceteam Laboratoriummaterialen van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) en het LCDK samengevoegd. Het inkoop- en serviceteam houdt toezicht op de voorraden van al het materiaal dat nodig is voor het uitvoeren van coronatesten. Dit zijn de wattenstaven die gebruikt worden voor testafnames, maar bijvoorbeeld ook apparatuur waarmee deze testen worden geanalyseerd en innovatieve testmethoden. Innovaties op het gebied van testen worden hiervoor op de voet gevolgd. Ook zorgt dit team voor het contracteren van laboratoria die zich bezighouden met coronadiagnostiek.
Vanaf 1 januari 2021 neemt Dienst Testen haar nieuwe naam in gebruik en valt het onder het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Er wordt vanaf dat moment ook vooruitgekeken naar het moment waarop de samenleving weer stapsgewijs kan worden geopend. Ook hierbij speelt testen een belangrijke rol. Zo is dadelijk een negatief testbewijs nodig om naar een concert, voetbalwedstrijd of restaurant te gaan. Voor onderwijsinstellingen en kantoren worden (zelf)testmogelijkheden gefaciliteerd. De testcapaciteit daarvoor wordt door Dienst Testen gefaciliteerd.
Op 1 september 2022 worden de coördinerende taken van de Stichting Open Nederland en het programma Testen voor Toegang ondergebracht bij Dienst Testen. Stichting Open Nederland was onder meer verantwoordelijk voor het Testen voor Toegang. Op 13 januari 2023 heeft de minister van VWS besloten de instandhouding van de stand-by operatie voor Testen voor Toegang te beëindigen.
Op advies van het Outbreak Management Team (OMT) en Maatschappelijk Impact Team (MIT) besluit het kabinet op 10 maart 2023 dat ook de laatste corona-adviezen komen te vervallen. Na een kleine drie jaar zijn de GGD-testlocaties gesloten. Het isolatieadvies en het advies voor zelftesten worden geschrapt. Met het vervallen van de laatste corona-adviezen verandert ook de opdracht voor Dienst Testen. De komende maanden zal Dienst Testen (verder) afschalen.