Antigeentest (zelftest)

De antigeentest toont antigenen van het coronavirus aan in neus- en/of keelslijm. Dit zijn de stofjes in het virus waartegen je lichaam vecht als je ziek bent. De antigeentest wordt niet, zoals een PCR-test, uitgevoerd op een machine maar op een ‘testcassette’. Als je het virus bij je draagt, laat de antigeentest dat snel zien. Meestal heb je de uitslag al een half uur. Een antigeentest is wel minder gevoelig dan een PCR-test en daarmee ook iets minder betrouwbaar.

Antigenen

Antigenen zijn eiwitten in het virus waar je lichaam op reageert door antistoffen te maken. Voor een antigeentest is neus- en/of keelslijmvlies nodig omdat het virus daarin nestelt. Nadat dit slijmvlies is afgenomen, wordt het wattenstaafje in een vloeistof gedaan. Deze vloeistof wordt daarna op de testcassette gedruppeld. De test toont aan of er antigenen aanwezig zijn in het afgenomen slijmvlies. Net als een zwangerschapstest heeft ook een antigeentest een teststreepje (dit verschijnt als je positief bent) en een controlestreepje (dit verschijnt op het moment dat de test is geslaagd). Bij een negatieve test is alleen het controlestreepje te zien.

Waar wordt de antigeentest uitgevoerd?

Ondanks dat een antigeentest je snel vertelt of je positief bent, kan per testcassette maar één test worden uitgevoerd.  Vaak worden antigeentesten gebruikt buiten laboratoria omdat er geen ingewikkelde apparaten bij nodig zijn. Je ziet ze daarom vaker terug op een grote GGD-testlocatie of misschien al bij je werkgever of op school.

Zelftest

De antigeentest kan ook als zelftest worden gebruikt. Deze testen kun je kopen bij de apotheek, drogist of supermarkt en daarna kun je de test zelf uitvoeren. Zelftesten zijn bedoeld voor mensen met en zonder klachten. Je kunt een zelftest voor de zekerheid gebruiken, bijvoorbeeld als je naar school of familie wil gaan. Of als je twijfelt of je corona hebt omdat je verkoudheidsklachten krijgt. 

Zelftesten zijn minder betrouwbaar dan een PCR- of antigeentest die door een professional wordt afgenomen. Een positieve zelftestuitslag moet daarom altijd worden bevestigd met een professioneel afgenomen PCR- of antigeentest bij de GGD. Lees meer over Zelftesten en het coronavirus of bekijk de korte video hieronder.

Waar kun je een corona zelftest voor gebruiken?

BEELDTEKST:

CORONA ZELFTESTEN

De zelftest is een corona sneltest die je zelf afneemt.

Gebruik de test als je iemand gaat ontmoeten,

bijvoorbeeld als je naar school of werk moet.

Of bij iemand op bezoek gaat. 

Je kunt besmettelijk zijn voor anderen zonder dat je het door hebt.

Met een zelftest kan je dit testen.

De test biedt geen volledige zekerheid.

Wel verklein je de kans op ongemerkte verspreiding van het virus.

Is de uitslag positief?

Je hebt waarschijnlijk corona.

Blijf thuis.

Maak een test afspraak bij de GGD...

 om de uitslag te laten bevestigen.

Ook je huisgenoten blijven thuis.

Is de uitslag negatief?

Je bent nu waarschijnlijk niet besmettelijk voor anderen.

Maar let op:

Zelfs bij een negatieve zelftest...

blijft er een risico dat je anderen besmet.

Blijf dus voorzichtig.

Blijf je aan de basisregels houden:

was je handen en houdt anderhalve meter afstand.

Heb je klachten,

zit je in quarantaine,

of had je contact met iemand met corona?

Maak altijd een test afspraak bij de GGD.

 Maak de afspraak online op coronatest.nl

Of bel het landelijk telefoonnummer:

0800 1202.

De zelftest is alleen betrouwbaar bij juist gebruik.

Lees daarom de bijsluiter en volg zorgvuldig de instructies.


LOGO:

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport