Andere testen

Naast de PCR-test en de antigeentest houdt Dienst Testen zich ook bezig met de inkoop en verspreiding van nieuwe testmethoden. Deze kunnen niet zomaar worden gebruikt. Voordat een testmethode in de teststraat komt, moet dit eerst worden goedgekeurd. 

Ademtest

Waar de antigeentest veel weg heeft van een zwangerschapstest, lijkt de ademtest op een alcoholcontrole. Hiervoor moet je uitblazen in een zogenaamde elektronische neus, ook wel de SpiroNose genoemd. Dit apparaat meet in jouw uitgeblazen lucht of je gezond bent. Soms adem je deeltjes uit die op een ziekte kunnen wijzen: in dat geval moet je na de ademtest nog een PCR- of antigeentest ondergaan. Als de ademtest negatief is, kun je naar huis zonder dat je een wattenstaaf in je neus en keel hebt gehad.

LAMP-test

LAMP staat voor loop-mediated isothermal amplification. De LAMP-test is een snelle variant van een moleculaire test. Dat zijn testen die in de kleinste deeltjes zoeken naar stukjes virus. De snelheid van deze test is ook af te leiden uit de naam: de LAMP-test is isotherm. Dit betekent dat de het proces op dezelfde temperatuur kan worden uitgevoerd. Hierdoor is de test sneller uit te voeren dan de PCR-test, waarvoor verschillende temperatuurwisselingen nodig zijn. Met de LAMP-test worden ook stukjes genetisch materiaal vermenigvuldigd om uiteindelijk te kunnen zien of je het virus bij je draagt. Dit maakt de LAMP-test een snelle maar ook betrouwbare testmethode.

Speekseltest

Een lange wattenstaaf in je neus is voor een volwassene onprettig. Voor kinderen geldt dat natuurlijk ook. Daarnaast is hun neusholte ook kleiner dan die van een volwassene. Om kindvriendelijker te kunnen testen, worden momenteel verschillende speekseltesten ontwikkeld. De gorgeltest, waarbij kinderen hun mond spoelen met een speciale vloeistof, is bij sommige GGD'en beschikbaar. Deze testmethode wordt alleen gebruikt als de ondiepe neusafname niet mogelijk is.