PCR-test

De meest gebruikte testmethode is de PCR-test. Deze test wordt gezien als ‘gouden standaard’ in Europa door de hoge gevoeligheid van deze testmethode. Dat betekent dat een PCR-test zelfs het kleinste beetje virus kan terugvinden. Hiervoor wordt eerst een monster afgenomen in de (GGD-)teststraat, maar deze test wordt altijd uitgevoerd in een goedgekeurd laboratorium.

RT-PCR

PCR staat voor polymerase chain reaction. De letters RT betekenen reverse transcriptase en dat betekent dat voor de PCR-test eerst het genetisch materiaal wordt omgezet naar DNA. Met de PCR-test kun je namelijk DNA van een virus onderzoeken en daarmee ‘bewijs’ je dat iemand besmet is. Het duurt een paar uur om deze test uit te voeren.

Naar de PCR-machine

Met een wattenstaafje neemt een GGD-medewerker een uitstrijkje uit de neus en keel. Het wattenstaafje gaat in een buisje en dat gaat naar een laboratorium. Voordat de PCR-test kan plaatsvinden, moet in het geval van het coronavirus het RNA worden omgezet naar DNA. RNA is een genetische code die uit één streng bestaat en DNA heeft twee strengen van die informatie. Daarna wordt het gemaakte DNA in de PCR-machine vermenigvuldigd.

Verschillende cycli

De PCR-test is erg gevoelig. Dat komt omdat wel tientallen keren het genetische materiaal wordt vermenigvuldigd. Dat gebeurt in verschillende tijdsperiodes, die je ook wel cycli noemt. Iemand die veel klachten heeft en erg ziek is, draagt waarschijnlijk veel virus met zich mee. In dat geval zijn er minder cycli nodig om het virus aan te tonen en is er sprake van een lage CT-waarde. CT staat voor cyclus tijd. Als iemand pas net is besmet of al bijna is genezen, zijn er meer cycli nodig om het virus aan te tonen. Dan is er sprake van een hoge CT-waarde.